Titel: Då man håller på baka

Meddelare: Hustru Anna Katarina Sundelin  År: 1918

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Solberg

Går det hål på kakan, kommer det snart en, som är snål efter bröd. Veckas kakan, skall det komma en, som inte är nöjd bara med att få bröd utan som också vill ha på brödet. Faller det en eldbrand över kakan inne i ugnen, så blir det snart en "bånetjänte" i närheten. Hittar en flicka ett sädeskorn i degen, då hon håller på baka, så skall hon taga och kasta detta baköver vänstra axeln mot dörren. Den mansperson, som sedan först kommer in, har samma namn som den, med vilken flickan skall bli gift.

ANM.
Man Bemärke: Här avses bakning av tunnbröd, vilken sker i ugn med BRINNANDE vedbrasa. - "Bånet" av barn= havande.

L. Jn.

efter fritexten.